PROJEKT

8. dobrotvorna akcija „Božićna zvijezda“

AUTORICA: Tea Čarapović

Tradicionalna dobrotvorna akcija Božićna zvijezda inicijativa je studenata 5. godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranoga studija u Slavonskome Brodu. Cilj je inicijative aktivnim volontiranjem postići solidarnost i suradnju među različitim društvenim skupinama te prikupiti novčana sredstva za pomoć pri rješavanju socijalnih i egzistencijalnih problema članova društva na lokalnoj razini.

Ove godine studenti 5. godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranoga studija u Slavonskome Brodu u suradnji s Udrugom studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri Magistri organizirali su 8. dobrotvornu akcijuBožićna zvijezda.Projekt je financirao Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku s4000 kuna. Osim toga, projekt je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar-Kitarović.Kako je cilj svake, pa tako i ove Božićne zvijezde, pomoći nekome u našoj zajednici, odlučeno je prikupljati dobrovoljne priloge za obitelj Dugalić iz naselja Jelas, čija se kuća urušila. Dio novca namijenjen je za kupnju didaktičkih materijala Osnovnoj školi „Milan Amruš“. Cilj je djecu koja pohađaju tu školu za Božić razveseliti kupnjom didaktičkih knjiga koje će pomoći u njihovu obrazovanju.

Cjelokupan projekt organiziran je u pet skupina: dramska, plesna, pekarska i kreativna skupina te zbor. U svaku skupinu mogli su se uključiti svi studenti s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskome Brodu prema svojim interesima. Glavne organizatorice projekta bile su studentice Adriana Marinović i Ana Vondraček. Kreativna skupina izradila je različite božićne ukrase koji su se dijelili u zamjenu za dobrovoljne priloge na Gradskoj tržnici te na Korzu. Voditeljice kreativne radionice bile su Ana Vondraček i Adriana Marinović.Voditeljice pekarske radionice bile su Ana Brico i ArnelaŠpirtović.

Prodaja Božićnih ukrasa na Gradskoj tržnici

Plesna skupina i zbor upotpunili su završnu predstavu izvođenjem poznatih božićnih pjesama i plesovima koje su studenti sami osmislili.Voditelji tih skupina bili su Ivan Piljek, Petra Botić i Ana Posavčević. Dramska skupina okupila je studente koji se pronalaze u glumi, a njihovevoditeljice bile suIva Odorčić i Valentina Mirković. Dramski tekst napisale su studentice 5. godine Fakulteta Martina Štivić, Josipa Jurilj, Adriana Marinović i Ana Vondraček.

Dramska skupina studenata Božićne zvijezde

Oni susvojim nastupom okrunili završetak ovoga projekta izvođenjem glazbeno-scenskoga programa u Glazbenoj školi u Slavonskome Brodu. Glazbeno-scenski je program održan 15. prosinca 2017. godine i to u dvama terminima: u 17:30 i u 20 sati.

Najava programa

Glazbeno-scenski program

Osim sudjelovanja na predstavi, plesna skupina i zbor posjetili su gradske vrtiće, Osnovnu školuMilan Amruš te Odjel za pedijatriju u Općoj bolnici Dr. Josip Benčević. Svojom božićnom priredbom uljepšali su nadolazeće blagdane najmlađima te ih uz to i darivali voćem koje je donirao Kaufland Hrvatska, slatkišima i domaćim plastelinom koji je izradila kreativna skupina. U petak 8. prosinca studenti su posjetili Dječji vrtićMaslačak, a 11. prosinca Dječji vrtić Kosjenkai Odjel za pedijatriju. Održana je dobrotvorna zabava u klubu Alfa, 7. prosinca, gdje su se također prikupljali dobrovoljni prilozi. Tijekom studenog i prosinca građani su mogli ostaviti dobrovoljni prilog u teglicama na više lokacija u gradu.

Sponzori Božićne zvijezde bili su: Kaufland Hrvatska, L&R gradnja, Glazura Brod j.d.o.o., Objekt brze prehrane Mozart, Fotokopiraonica Dino Copy i Roto svijet pića.

„Božićna zvijezda“ trebala bi postati uzor prema kojem će pripadnici različitih društvenih skupina moći organizirati slične akcije humanitarnog karaktera koje će osigurati pomoć pri rješavanju socijalnih i egzistencijalnih problema članova društva na lokalnoj razini te ujedno promicati važnost volontiranja među mladima i djecom.