IZVJEŠĆE S RAZMJENE

Iskustvo CEEPUS razmjene u Klagenfurtu

AUTORICA: Valentina Bodlović

        Zovem se Valentina Bodlović i studentica sam Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Dislociranoga studija u Slavonskomr Brodu. Tijekom ljetnog semestra akademske godine 2015./2016. bila sam na razmjeni studenata u Klagenfurtu u Austriji na Visokoj pedagoškoj školi Koruška – Visoka škola Viktor Frankl u sklopu Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije – CEEPUS.  Za program sam doznala preko internetske stranice Fakulteta, a sve detaljne informacije saznala sam od koordinatora CEEPUS mreže FOOZOS-a doc. dr. sc. Vjekoslava Galzine.

        Od prijave na natječajpa sve do odlaska u Klagenfurt, često sam razmišljala o tome da odustanem od svega jer možda ipak nisam bila spremna na takav izazov. Uz mali strah od nepoznatoga bilo je i puno papirologije koju sam morala ispuniti, a to me je pomalo obeshrabrivalo. Uz to, nikada nisam bila dulje od 10 dana razdvojena od svoje obitelji pa mi je to nekako bio najveći problem od svih. Unatoč svemu tome, odlučila sam da ovaj puta idem do kraja u svome naumu te da me nitko i ništa neće u tome spriječiti. Da sam dobro odlučila, shvatila sam nakon što je sve završilo jer su nova znanja, vještine i iskustva koja sam prikupila tijekom toga semestra bila i više nego ugodna i korisna.

        O svemu što sam doživjela na razmjeni, mogla bih napisati knjigu pa mi je sada teško odlučiti što ću ovdje navesti. Svakako smatram važnim spomenuti ono što mi se najviše svidjelo, a to je druženje s ostalim studentima koji su bili dio programa razmjene. Budući da smo provodili mnogo vremena jedni s drugima, kako na predavanjima tako i izvan njih, puno sam toga naučila o ljudima iz različitih krajeva svijeta i njihovoj kulturi. Posebno mi je drago što sam sobu u studentskome domu dijelila sa studenticom iz Čilea uz koju mi nikad nije bilo dosadno i u kojoj sam stekla prijateljicu čijoj se skoroj posjeti veselim. Osim toga, smatram važnim istaknuti i pohvaliti gostoprimstvo domaćih studenata i profesora. Budući da sam imala 22 kolegija koja sam morala odslušati u tome semestru, imala sam i mnogo obaveza koje sigurno ne bih uspjela ispuniti da nisam imala pomoć i podršku od strane kolega. Ono što mi je ostalo u vrlo lijepom sjećanju je i obavljanje stručno – pedagoške prakse u nižoj osnovnoj školi u Viktringu – Volksschule Viktring. Tada sam imala priliku iz prve ruke vidjeti kako funkcionira nastava u jednoj austrijskoj osnovnoj školi te i sama sudjelovati u nastavi. Pa sam tako održala dva školska sata iz nastavnog predmeta Sachunterricht (slično našoj nastavi Prirode i društva), išla sa učenicima na bazen kamo oni idu jednom mjesečno u sklopu nastave Tjelesne i zdravstvene kulture, posjetila lokalnog uzgajivača povrća gdje smo imali priliku kušati domaće proizvode, učila učenike brojati do pet i pozdraviti na hrvatskom jeziku i još mnogo toga. Srećom, govorim tečno njemački jezik pa nisam imala velikih problema u komunikaciji te sam mogla nesmetano uživati u svim aktivnostima s učenicima.Naravno da sam uz sva ova pozitivna iskustava imala priliku iskusiti i neka negativna, ali njih je bilo vrlo malo pa se ona nekako usput zaborave.

        Savjetovala bih vam da svakako sudjelujete u programu razmjene ako imate tu mogućnost. Ako vas priječi to što možda ne znate dovoljno dobro pričati strani jezik, ne trebate se bojati jer vas nitko neće zbog toga ismijavati, a sporazumjet ćete  se nekako pa ako treba i nogama. Ako mislite da ćete imati problema s manjkom novca, ne brinite se jer su stipendije dovoljno visoke tako da se uspije pokoji novčić i uštedjeti. Nemojte se bojati ni ispita na stranome fakultetu jer su profesori puni razumijevanja i maksimalno će vam izaći u susret, vjerujte mi.

Na posljetku bih još dodala da se naoružate strpljenjem kada se vratite s razmjene jer će vam ono trebati prilikom rješavanja studentskoga statusa, razlike u predmetima i priznavanja ocjena.

Zahvaljujem Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Visokoj pedagoškoj školi Koruška – Visoka škola Viktor Frankl, Klagenfurtu, Republici Austriji te svojim koordinatorima doc. dr. sc. Vjekoslavu Galzini i prof. mag. dr. Pia – Maria Rabensteiner, BEd što su mi omogućili odlazak na razmjenu i prikupljanje mnogih iskustva koja će mi sigurno biti korisna u daljnjem obrazovanju i radu.