PROJEKT

Međunarodna  konferencija Kultura, baština i zavičaj

AUTOR: Tajana Rogina

Međunarodna konferencija Kultura, baština i zavičaj održala se 20. i 21. listopada 2017. na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Konferencije su već tradicionalan događaj u organizaciji riječke Udruge studenata kroatistike Idiom, a ova četvrta po redu nastavak je na tri prethodno održane konferencije: Jezik u (ne)književnim djelima, Pogledi na književne i jezične teme te Književni i jezični dijalozi. Konferencija je prvenstveno rezultat rada studenata članova USK-a Idiom, a suorganizatori ovogodišnje Konferencije bili su Odsjek za kroatistiku, uz svesrdnu pomoć i podršku doktora znanosti Irvina Lukežića i lektorice Sandre Jukić, te po prvi put riječki Ogranak Matice hrvatske. U realizaciji ovoga projekta financijski nas je podržao Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.

Cilj je Konferencije bio povezati kroatiste, povjesničare, učitelje, odgajatelje, filozofe, kulturologe, kroatologe te studente iz područja umjetnosti i filmskoga snimanja te podići svijest o važnosti poučavanja kulture, baštine i zavičaja na svim razinama, a samim time potaknuti i studente i profesore na razmišljanje o načinima na koje se to može izvesti u praksi. Konferencija je okupila sudionike iz Srbije (Novi Sad) i Austrije (Beč, Graz) te nekoliko gradova diljem Hrvatske (Zagreb, Slavonski Brod, Osijek, Zadar, Rijeka), a sudjelovalo je ukupno 11 izlagača te službeno prijavljenih 12 slušača, uz velik broj domaćih studenata i profesora koji su popratili događanje. Suradnja Rijeke i Slavonskoga Broda, odnosno udruga Idiom i Futuri Magistri, nastavila se i ovim projektom jer su nas njezine članice počastile svojim dolaskom, aktivno sudjelovale u događanjima i tako nam iskazale veliku podršku.  

Teme izlagača ovogodišnje Konferencije obuhvatile su i obradile njezine glavne odrednice (kulturu, baštinu i zavičaj) iz aspekta jezika i književnosti. Drugim riječima, prvoga dana Konferencije predstavila su se izlaganja u kojima se spomenute odrednice primjenjuju na jezik, a drugoga dana govorilo se o tim odrednicama na primjeru tema bliskih književnosti. Studenti su sudjelovali aktivno, kao izlagači, i pasivno, kao slušači. Izlagači, većinom studenti doktorskih studija, u svojim su istraživanjima na aktualan način obradili temu Konferencije te rezultate predstavili kolegama i pasivnim sudionicima. 

 

D:\Obrazovanje\Fakultet\Udruga Idiom\USK 'Idiom' ak. godine 2016. i 2017. te 2018-te\Projekti\Kultura, baština i zavičaj\Fotografije\Priprema + Konferencija\Konferencija (18).jpg

Konferencija je ugostila i dva plenarna, profesorska, predavanja kojima su studente počastili akademik Josip Bratulić, redovni profesor u miru s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te dr. sc. Silvana Vranić, redovna profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Akademik Bratulić održao je predavanje na temu Jezik, pismo, identitet. Govoreći o kontinuitetu kulture i baštine, akademik je ukazao na važnost jezika i pisma u određivanju kulturnoga identiteta pojedinoga naroda. Profesorica Vranić se dotakla zavičajne komponente te vrlo zanimljiv izlaganjem na temu Zavičaj se govorom prepoznaje naglasila važnost materinskoga idioma te u svima prisutnima probudila svijest o njegovu značaju.

U sklopu Konferencije održana je književna večer s Kristianom Novakom, poznatim suvremenim hrvatskim piscem i profesorom na riječkom Filozofskom fakultetu, na kojoj su prisutni imali priliku uživo čuti dosad manje poznate činjenice i dojmove samoga autora o njegovim uspješnicama – knjigama Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši.

I ovogodišnja je Konferencija potvrdila ono što je bio jedan od ciljeva: pokazati da studenti teže istraživačkome radu i razmjeni iskustava te da im trebaju konferencije, skupovi i druženja da bi jačali i rasli na znanstvenome, akademskome i socijalnome polju.