PROJEKT

Edukativne radionice o zdravoj prehrani

AUTOR: Luka Pongračić

U organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Udruge studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri Magistri te u suradnji s Podravkom i Udrugom kuhara Brodsko-posavske županije 21. ožujka 2017. održane su radionice o zdravoj prehrani za učenike trećih razreda osnovne škole u dvorani Dragutin Tadijanović dislociranoga studija u Slavonskome Brodu. Cilj je radionica bio educirati i osvijestiti učenike o važnosti pravilne prehrane te prezentacijom i degustacijom zdravih namirnica pripremljenih na njima zanimljiv način motivirati učenike da u svoju prehranu uvrste neke zdrave, a zaboravljene namirnice poput ječmene kaše, leće, heljde ili povrće poput kelja i poriluka i dr. Radionice su vodili vrhunski hrvatski kuhari iz Podravke koja je inače poznata po djeci omiljenim Linovim proizvodima kojima su se najmlađi nakraju i zasladili. Učenici koji su sudjelovali na kulinarskoj radionici naučili su mijesiti tijesto, praviti rezance, pravilno guliti i ribati povrće, miješati jela u tavi i slično. Tijesto od krumpira koje su oni mijesili i oblikovali serviralo im se s Linovim namazima.

Kuhar pokazuje učenicima kako se pripremaju jela.

Time se željelo naglasiti da sve namirnice mogu biti zdrave ako se konzumiraju u umjerenim količinama. U sklopu radionica učenici su crtežima prikazivali svoje dojmove s radionica te je Podravka nagradila najkreativnije crteže svojim poklonima.

Posebno su se oduševili dolaskom simpatičnoga medvjedića Lina koji ih je zabavljao i s njima surađivao uz vesele dječje pjesmice.