PROJEKT

Organizacija međunarodnih studentskih konferencija

AUTOR: Iva Odorčić

Nekomu poznat pojam, nekomu sasvim nov. Kako god, pojamkonferencija zaslužuje biti dio aktivnoga leksika svih studenata. Za neke je to običan skup, za neke mnogo više. Studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti dobro znaju što je to jer je održavanje studentskih konferencija postala tradicija Fakulteta. Od 2013. pa do danas održane su tri međunarodne studentske konferencije. Iako je svaka od njih imala drugačiji naziv, sve su održane s istim onovnim ciljem – povezivanjem studenata, razmjenom ideja, podizanjem svijesti o važnosti odgoja i obrazovanja. Zove se međunarodna jer se na nju mogu prijaviti svi studenti iz Republike Hrvatske, ali i drugih zemalja. Studentska je jer su studenti njezini glavni pokretači. Važna je ideja, ali još je važnija njezina realizacija za koju su u novčanome smislu zaslužni Fakultet, Studentski zbor Fakulteta kao i Udruga studenata „Futuri Magistri“. Nije lako okupiti studente koji će mjesecima aktivno sudjelovati u organizaciji sitnih detalja. Iz vlastitoga iskustva znam kakav je to proces. Sve samo ne jednostavan.

        2013. godine održana je 1. međunarodna studentska konferencija „Veliki dječji književnici kao univerzalni kapital“. 2. međunarodna studentska konferencija „Izazovi u odgoju i obrazovanju“ održana je 2015., a 3. „Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju“ u travnju 2017. godine. Uz kolegicu Valentinu Protić, bivšu studenticu našega Fakulteta, sada već magistricu primarnoga obrazovanja bila sam voditeljica Organizacijskoga odbora 2. međunarodne studentske konferencije. Zahvaljujući momu sudjelovanju u organizaciji 2. konferencije na meni je bio red da pokrenem ideju o organizaciji 3. studentske konferencije jer sam jedino ja imala takvo iskustvo. Oni koji su bili u užemu organizacijskome krugu 1. i 2. studentske konferencije više nisu bili studenti. Uspjela sam okupiti nekoliko osoba koje su mi pomagale. Kolegica Marta Zečević vodila je Programski odbor konferencije koji je bio zadužen za pregledavanje sažetaka radova, slanje mejlova i sl. Ja sam vodila Organizaciji odbor koji se brinuo o organizaciji svih aktivnosti, smišljanju programa i dr.Kako se konferencija približavala tako smo svi počeli radili sve. Za vrijeme konferencije pomagali su nam studenti volonteri koji su bili na usluzi svim sudionicima. Budući da je naziv „Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju“zaista širok, težak je bio zadatak pronaći plenarne izlagače. Našemu su se pozivu odazvali: Bruno Šimleša, sociolog i autor knjiga popularne psiholgije, dr. sc. izv. prof. Edita Slunjski, doc. dr. sc. Željko Rački te doc. dr. art. Marko Šošić. Šimleša je donio dašak svoje kreativnosti u području književnosti, Slunjski se bavila predškolskom dobi i kreativnošću kao bitnome aspektu djetetova razvoja, Rački darovitošću i kreativnošću te Šošić kreativnošću u likovnome području. Osim plenarnih izlagača, na našoj su konferenciji sudjelovali i studenti našega Fakulteta, ali i studenti drugih fakulteta unutar i izvan RH. Sudjelovali su kao izlagači (rada, postera ili radionice) i slušači. Konferencija je trajala tri dana koja smo trebali dobro isplanirati kako ne bi bila prenaporna. Uspjeli smo u našemu naumu i rasporedili sve aktivnosti. Od svečanoga otvorenja, plenarnih i studentskih izlaganja do kava, izlazaka, zabave u Kazamatu te izleta i ručka u Kući dida Tunje.

                

Slika 1. Svečano otvorenje konferencije                 Slika 2. Plenarno izlaganje doc. dr. art. Šošića

                

Slika 3. Studentska izlaganja                        Slika 4. Zajednička kava

                

Slika 5. Zabava u Kazamatu uz sviračice                Slika 6. Ručak u Kući dida Tunje

Andreu Josipović i Marinu Zorić,

naše studentice

Sva strka, sav stres oko organizacije, neprospavane noći, sjedenje za laptopom, sastavljanje programa, neprestano odgovaranje na mejlove plenarnim izlagačima i studentima, rezervacije… Svi su problemi nestali kada sam ugledala zadovoljna lica profesora našega Fakulteta, ali i plenarnih izlagača i studenata. Koliko god bi se moglo reći da mi je zbog stresa 3. međunarodna studentska konferencijaskratila život, toliko ga je i produžila jer sam upoznala studente s kojima sam se umrežila, ali i stekla neke organizacijske vještine koje ne bih mogla steći samo redovitom nastavom na Fakultetu. Prije svega ističem studente Filozofskoga fakulteta u Rijecikoji vode Udrugu studenata kroatistike „Idiom“. Njihov nekadašnji predsjednik Josip Jagodar kojega sam upoznala za vrijeme naše 2. konferencije već je tada potaknuo „razmjenu“, odnosno naš dolazak na njihovu konferenciju u Rijeci kao i osnivanje studentske udruge. Njihove konferencije također budu izvrsne. Već sam tri godine za redom sudjelovala i zaista pohvaljujem organizaciju. Sve u svemu, organizacija međunarodnih studentskih konferencija pruža jedno neprocjenjivo iskustvo koje možete doživjeti samo ako se okušate u tome! Zato već sada smišljajte ideje jer godina dana brzo prođe.Ja sam organizirala sve konferencije koje sam mogla za vrijeme moga akademskoga obrazovanja, a sada je red na vama! Nastavite tradiciju, nećete požaliti, nego svoje iskustvo obogatiti!