PROJEKT

Izrada prirodne kozmetike, domaćega plastelina i rad quilling tehnikom

(Programi za mlade)

AUTORICA: Ana Vondraček

Udruga studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri Magistri organizirala je radionice za sve zainteresirane studente Brodsko-posavske županije i učenike trećih razreda Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Slavonskoga Broda u dvorani Dragutin Tadijanović Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, dislociranom studiju u Slavonskome Brodu. Projekt su financirali Grad Slavonski Brod s 3000 kuna i Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku s 836 kuna, a provodio se u dvama terminima. Prvi termin bio je 9. lipnja 2017., a drugi 6. studenoga iste godine, koji je odrađen u sklopu projekta Izrada plastelina i rad tehnikom quilling financiranom od Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku, kada se odradio drugi dio radionica. Radionice su provodile nastavnice Osnovne škole Antuna Kanižlića iz Požege, a sastojale su se od dva dijela. Prvi dio odnosio se na izradu prirodne kozmetike u kojemu su sudjelovali studenti dok je drugi dio bio izrada domaćega plastelina i rad quilling tehnikom gdje su sudjelovali učenici trećih razreda. Cilj radionice izrade prirodne kozmetike bio je educirati  studente o pojmu higijene, potrebi za higijenom, alergijskim reakcijama i štetnim utjecajem kemijskih sredstava na ljudski organizam te ih upoznati s prirodnim sastojcima u kozmetici kao zamjenom za kemijska sredstva u kupovnim proizvodima.

Sudionici su naučili izrađivati domaći sapun s lavandinim uljem, balzam za usnice, dezodorans, pastu za zube, kremu za sunčanje i šampon za suho pranje kose.

Ovu radionicu možemo primijeniti u nastavi  na Satu razredne zajednice, sapuni se mogu koristi u školama, na satu Kemije i Biologije kao dio nastavnih tema, kao samostalan projekt ili istraživački usmjerena nastava.

Učenici uče pripremati domaći plastelin

Ciljevi radionica izrade domaćega plastelina i rada quilling tehnikom bili su razvoj kreativnosti, grafomotorike, koncentracije i strpljenja, preciznosti u radu te poticanje znatiželje i mašte. Radionice je moguće provoditi na Satu razredne zajednice i Likovne kulture.

Primjena